Graviditet

Hva trenger jeg som gravid? Komplett utstyrsliste

Å være gravid kan være både en fin og krevende tid. Babyen klarer seg fint inni magen, og strengt tatt er det ikke mye man behøver å handle inn som gravid. Men det kan være noen ting som kan gjøre livet som gravid enklere og mer behagelig, i tillegg er det noen kosttilskudd som anbefales gravide. Under har vi laget en komplett liste over ting vi mener en gravid kvinne kan ha bruk for og sette pris på i løpet av svangerskapet.

I denne artikkelen:

Kosttilskudd for gravide

Stort sett så vil et normalt kosthold dekke kroppens behov for de aller fleste vitaminer og mineraler, men for gravide og ammende anbefaler Helsedirektoratet bruk av noen spesifikke kosttilskudd;

  • Vitamin B12: Vitamin B12 er viktig i graviditeten da det er viktig i dannelsen av nye røde blodceller og utviklingen av barnets nervesystem. De viktigste kildene til B12 i kosten er melk, kjøtt, egg og fisk, og dersom du spiser lite av disse matvarene anbefaler helsedirektoratet et tilskudd av Vitamin B12. Snakk med legen din om dosering. 

Man kan få kjøpt egne tilskudd med enten folat, jod, D-vitamin, jern, B12 eller omega-3 på apoteket, men mange synes det er enklere å ta et komplett kosttilskudd som inneholder flere vitaminer og mineraler. Det finnes egne multivitamintilskudd til gravide med en multivitamin-tablett og en omega-3 tablett. Disse er tilpasset anbefalingene for gravide og gjør det veldig enkelt. Men det er ikke noe i veien med å bruke et vanlig multivitamin-tilskudd og omega-3 ved siden av. Bare sjekk at innholdet av folsyre, jod og vitamin D er på linje med, og ikke er høyere enn, anbefalingene. Du bør være spesielt oppmerksom på D-vitamin som ofte er tilsatt både i tran/omega-3 og i multivitamin-tabletter - og tar man begge deler kan det derfor bli for mye. 

Av multivitamin-tilskudd til bruk ved graviditet anbefaler vi særlig: 

  • Møllers Pharma Omega-3 gravid - et multivitamintilskudd som per anbefalte dagsdose (2 kapsler) inneholder: Omega-3 (553 mg DHA og 320 mg EPA), 400 μg folsyre og 10 μg vitamin D.
  • Nycoplus Gravid - et multivitamintilskudd som per anbefalte dagsdose (2 omega-3 kapsler og 2 tabletter) inneholder Omega-3 (EPA 270 mg, DHA 570 mg), folsyre 400 μg, vitamin D 10 μg, jern 15 mg, jod 175 μg, vitamin B12 2 μg og en rekke andre vitaminer og mineraler. 
  • Lifeline Care kosttilskudd Gravid - et multivitamintilskudd som per anbefalte dagsdose (1 vitamin-/mineral/blåbærtablett, 1 mineraltablett og 2 omega-3 kapsler) inneholder Omega-3 (EPA 180 mg, DHA 505 mg), folsyre 400 μg, vitamin D 10 μg, jern 15 mg, jod 175 μg, vitamin B12 2 μg og en rekke andre vitaminer og mineraler. 

Apotekvarer

Noen gravide går igjennom svangerskapet uten en eneste plage, andre får betydelig flere plager. Det er mange ulike ting man kan plages med i løpet av et svangerskap, og i noen situasjoner kan disse plagene være så uttalte at man har behov for lindring i form av apotekvarer. Som gravid er det viktig å ikke ta legemidler som ikke er trygge å ta i graviditeten. Vi anbefaler nettstedet Tryggmammamedisin.no , her kan du søke opp alle mulige legemidler og lese om de er trygge å ta som gravid. Under har vi listet opp noen remedier som kan være fine å ha som gravid, som fåes reseptfritt og som er helt trygt å ta i graviditeten

  • Halsbrann-tabletter: Mange gravide opplever halsbrann og sure oppstøt i løpet av graviditeten. Dette kan være svært plagsomt, og blir ofte værre mot slutten av graviditeten. Prøv å unngå å spise store måltider, spesielt før leggetid, og sov med hodeenden litt hevet om mulig. Det er også lurt å unngå veldig fet eller sterkt krydret mat. Dersom plagene blir svært uttalte kan man forsøke medisiner. Det er anbefalt at gravide først prøver lokaltvirkende midler som Gaviscon, Titralac, Novaluzid m.fl. Les mer om medisiner mot halsbrann på tryggmammamedisin.no . Vi anbefaler også at du prater med legen din før du begynner med medisiner. 

(annonse)

Kroppspleieprodukter

Som gravid vil du gå igjennom mange kroppslige endringer, også på huden, og du kan ha behov for andre kroppspleieprodukter enn det du brukte før du ble gravid. I tillegg til at huden endrer seg, er det også noen ingredienser man bør unngå som gravid som retinol (A-vitamin), hydrokinon, alpha arbutin, arbutin, benzoyl peroxid og salisylsyre (BHA). Et godt tips er å velge svanemerkede produkter, da kan du være trygg på at produktene er trygge og uten skadelige stoffer. Lyko har et stort utvalg av svanemerkede produkter.

  • Hudpleieprodukter: Mange gravide opplever at huden forandrer seg totalt etter man har blitt gravid. Noen får mer kviser og uren hud, mens andre opplever renere hud enn noensinne. De fleste vil ha behov for å oppdatere hudpleieproduktene sine med produkter tilpasset sin “nye” hudtype. På Lyko kan du få personlig hjelp til å velge ut produkter ved å ta deres “Hudtest” (du må være logget inn for å få tilgang til denne). Der kan du oppgi at du er gravid og få personlige anbefalinger som passer akkurat din hud. 
  • En god fuktighetskrem: Mange gravide opplever tørr og kløende hud både på kroppen, magen og i ansiktet. En god fuktighetskrem kan oppleves lindrende på kløende, stram og tørr hud - sjekk f.eks ut dette settet utviklet spesielt for gravide
  • Olje mot strekkmerker: Mange er redde for strekkmerker på mage, rumpe eller bryst, og da kan kanskje en fuktighetskrem eller olje forebygge (men her er det begrenset bevis for faktisk effekt). Vi har hatt god erfaring med Bio-Oil gjennom flere graviditeter, men det er vanskelig å vite sikkert om oljen hadde en effekt eller om det bare er ren flaks at man unngikk strekkmerker. 
  • Perineums-massasjeolje: En massasjeolje for perineum, området mellom skjeden og endetarmsåpningen, kan brukes fra 34. graviditetsuke for å gjøre huden i dette området mer smidig og elastisk. Masserer du perineum jevnlig med slik olje mener noen at det kan forebygge mot rifter i skjeden under fødsel. Kanskje verdt et forsøk?

Gravidklær

Hvis man virkelig vil kan man klare seg ganske lenge uten egne gravidklær. Spesielt de som er gravide på sommeren kan ofte bruke vide kjoler som passer like fint gravid som ikke gravid. Men etterhvert som magen vokser kan det være vanskelig å finne klær i klesskapet som passer. Man legger også ofte på seg på brystene og rundt brystkassen og BH’ene passer rett og slett ikke lengre. Det vil derfor for de fleste være aktuelt å oppgradere garderoben i løpet av graviditeten. 

Det finnes noen måter å forlenge bruken på klærne du har fra før, som kan være en fin løsning i starten av svangerskapet; 

  • BH-forlengere: Om BH’en er for liten over brystkassen, men koppen fortsatt passer, kan du kjøpe egne BH-forlengere. Mye billigere enn å kjøpe nye BH’er! Spesielt siden brystene dine antageligvis vil fortsette å endre seg igjennom graviditeten og etter graviditeten og den størrelsen du ender opp med til slutt kan være en helt annen enn den du har nå. 
  • Bukse-forstørrere: Det finnes også egne “forstørrere” for buksene dine, som du fester i buksesmekken og som gir betydelig mer rom til magen, uten at du må gå med buksa åpen. Dette er en god løsning i starten av svangerskapet, men etterhvert som magen blir veldig stor vil en gravidbukse ofte være mer behagelig. 

Selv om det finnes måter å forstørre dine eksisterende klær, vil det ofte ikke være tilstrekkelig når du kommer lengre ut i svangerskapet, og mange gravide synes det er behagelig å kjøpe tøy spesielt laget for den gravide magen. Å kjøpe masse nye klær for en relativt kort periode kan føles unødvendig, og vi anbefaler derfor å kjøpe gravidtøy som kan brukes også i etterkant av graviditeten og under amming. Det finnes noen brands som spesialiserer seg på å lage flerfunksjonelle gravidklær, som f.eks merket Boob der mer eller mindre alle klærne de lager kan brukes både av gravide, ammende og ikke-gravide - uten at de ser ut som typiske gravid/amme-klær. Det er helt topp synes vi! 

I løpet av en graviditet er det mye forskjellig tøy man kan få bruk for, avhengig av tid på året man går gravid og hvilken livsstil man har. Under er en sjekkliste på de ulike typer klær du kan få bruk for i løpet av din graviditet: 

  • BH/amme-BH: Mange vil oppleve at brystene blir større, og brystkassen utvider seg i løpet av graviditeten. Dette kan skje allerede tidlig i svangerskapet og mange gravide vil ha behov for å bytte ut BH-samlingen sin. Det er dyrt og unødvendig å kjøpe BH-er som kun passer mens man er gravid, og vi anbefaler derfor at du kjøper BH-er som også kan brukes til amming i etterkant av graviditeten. Vi anbefaler varmt amme-BH-ene fra Boob som er like fine både under og etter svangerskapet, både til amming og når du er ferdig å amme. De er i tillegg supermyke og behagelige på, og relativt elastiske i koppen slik at de passer bryster som varierer noe i størrelse. Vi opplever også at de holder fasongen og støtten etter lengre tids bruk, sammenlignet med andre lignende amme-bher.  
Boob amme-bh og gravidtruse som passer like godt under som etter graviditet

  • Gravidtruser: Det finnes egne truser for gravide, men dine vanlige truser kan fungere vel så godt, så behovet for gravidtruser er litt smak og behag. Gravidtruser er laget slik at de går over magen, og for noen kan dette oppleves mer behagelig enn vanlige truser som blir liggende under magen. Fordelen med gravidtruser er også at de er ekstra gode å bruke etter graviditet da de kan gi følelsen av å holde magen litt på plass den første tiden etter fødsel. Gravid-trusene fra Boob er meget myke og elastiske, og passer både en høygravid mage og en ikke-gravid mage. Et annet alternativ vi også kan anbefale er såkalte “mens-truser”, da mange gravide kvinner har mye utflod i løpet av graviditeten, og truseinnlegg kan føles klamt og ubehagelig. Mens-truser finnes med mange ulike absorpsjonsevner, hindrer ubehagelig lukt og klamhet, og er også geniale å bruke til renselsen etter fødsel, eller i tiden før fødsel i tilfelle vannet skulle gå…!
  • Gravidtopper: Etterhvert som magen vokser vil du merke at toppene du har fra før blir kortere og kortere, og til slutt vil du sannsynligvis være nødt til å kjøpe deg en gravidtopp som dekker magen. Boob sine t-skjorter og topper er ekstra fine da de er meget elastiske og kan brukes både før og under graviditet - i tillegg til at de er tilrettelagt for amming etter graviditeten. De har topper både i bomull (disse er sinnsykt myke og stretchy) og i myk merinoull som er perfekt på vinterhalvåret. Lindex har også mange praktiske topper som både kan brukes under graviditeten og senere til amming.
  • Gravidkjoler: Når det gjelder kjoler har du garantert en kjole eller fler i skapet fra før som vil passe over babymagen. Kjole er noe av det mest behagelige man kan gå med som gravid, og er perfekt både på jobb, hjemme, i selskap og til hverdags. Det finnes mange løse kjoler som vil kunne passe like godt under graviditeten som etter. Ønsker du noe strammere som viser frem den flotte magen kan en tank-kjole eller lignende være et fint alternativ. Lindex har mange ulike kjoler som passer den gravide magen, og noen av de passer også like fint etter graviditeten.

Jumpsuit fra Boob - en av våre soleklare favoritter, ekstremt komfortabel og samtidig fin! Kan brukes bådesom gravid, ikke-gravid og ammende
  • Turtøy og yttertøy: Turtøy og yttertøy kan være fort gjort å glemme, men er du høygravid på vinteren er du nesten nødt til å investere i en vinterjakke for gravide. Tenk også igjennom planer igjennom året, går dere mye på tur er en turbukse en fin investering som kan brukes både til fotturer og skiturer, velger du en type skallbukse kan den fungere like godt vinterstid som sommerstid avhengig av hva du har under. Stormberg har et stort utvalg turtøy for gravide, både turbukser, skalljakker og vinterjakker. Det kan også være praktisk å gå til innkjøp av ullundertøy for gravide som kan brukes sammen med turtøyet. Forede treningstights er også praktisk ved fotturer på høst, vår og vinterstid.  Boob har mye fint yttertøy, med smarte løsninger som f.eks en varmende og tøff pilegenser for gravide, med skjulte ammeåpninger i hver side. 
Kul og funksjonell pile-genser fra Boob med skjulte amme-åpninger i siden.
  • Nattøy/pysj/kosetøy: Er du en av de som elsker å gå i kosetøy hjemme kan det være en fin investering å kjøpe en pysj eller loungewear du kan bruke i graviditeten og i barseltiden. Særlig ved amming på natt kan det være godt å ha en behagelig pysj på seg. Vi kan også varmt anbefale disse lounge buksene som er noe av det mykeste vi har vært borti, samtidig som de er skikkelig fine og kan brukes både hjemme i sofaen som i selskap. 
  • Badetøy: Er du gravid på sommerstid kan en gravidbikini eller gravidbadedrakt være fin å ha. Mange synes også det fungerer helt fint å bruke sin vanlige bikini, men for noen kan det føles litt smått når man har fått stor mage og gjerne også større bryster. En bikini for gravide vil gjerne ha en større truse som dekker mer av magen, eller man kan kjøpe en badedrakt som beskytter magen helt for solen. Boob sitt badetøy er av høy kvalitet og passer like fint gravid, som ammende og ikke-gravid. 
Skikkelig fin badedrakt fra Boob som egner seg både til amming, graviditet og etter barseltiden. Den er god og elastisk rundt magen slik at det er plass til en ordentlig gravidmage der også!
  • Sko: I løpet av graviditeten opplever også noen kvinner å hovne opp i hender og føtter. Da kan det være godt med noen behagelige og romslige sko. Vi anbefaler å kjøpe sko som kan utvides og strammes inn slik at de passer både nå og etter graviditeten. Er du gravid om sommeren er for eksempel Birkenstock-sandaler superpraktisk - da de passer både vanlige føtter og hovne føtter (som er en realitet for mange gravide på sommeren). Har du imidlertid behov for noe annet enn sandaler, er Gruuv skoene fra Ecco geniale, da de har en innleggssåle som gjør at du kan tilpasse dem til både smal og bred fot.  

Tøy til gravide kan generelt være vanskelig å få tak i, og utvalget er desidert størst på nett. Det finnes mange ulike nettbutikker som selger gravidtøy, i både ulik kvalitet og prisklasser. Lindex har mye enkelt, fint og hverdagslig tøy til en rimelig pris. Vi er også veldig fan av merket Boob, først og fremst fordi de lager moteriktig og flatterende gravid-tøy som skiller seg fra annet tøy ved at det kan brukes både som gravid, ammende og ikke-gravid og ser ikke ut som gravid-tøy (kjolene har f.eks ikke ekstra stoff på magen, men er istedet stretchy).

Boob ullundertøy til gravide og ammende - perfekt både som kosetøy hjemme, på daglige trilleturer ute og på utendørsaktiviteter som skiturer og gåturer.

Støtte-produkter og diverse 

I tillegg til gravidklær er det en del andre produkter som vil kunne bidra til en betydelig mer behagelig graviditet: 

  • Magebelte: Etterhvert som magen vokser og tyngdepuktet ditt blir annerledes, vil noen gravide kunne oppleve rygg- og hoftesmerter. Noen kvinner synes da at et magebelte/støttebelte for gravide kan gi støtte og avlastning. Man behøver som regel ikke magebelte før i tredje trimester. 
  • Gravidbelte til bilen: Om du kjører mye bil som gravid vil du etterhvert merke at den kan være litt ubehagelig med beltet som går rett over magen. BeSafe har laget et eget gravidbelte til bruk i bil, som enkelt festes rundt setet eller i iso-fix-festene og som bidrar til at hoftebeltet havner under magen og oppleves mer behagelig. 
BeSafe gravidbelte til bruk i bil

Bøker, lydbøker og podcaster

Når man forbereder seg på å bli foreldre for første gang kan det være både koselig og lærerikt å lese om både graviditet, fødsel og småbarnslivet. Det finnes utrolig mange gode bøker der ute, og under har vi noen forslag;

Bøker om graviditet: 

Bøker om fødsel:

Bøker om barn og småbarnsfasen:

Podcaster: 

  • “Fødselspodden” med Tuva Fellmann: I denne podcasten gir Tuva Fellmann deg, gjennom intervjuer med ulike fødekvinner, både fine, morsomme og vonde fødselshistorier. Her får du hele spekteret pakket inn i et sjarmerende og folkelig format. 
  • “Jordmorpodden”: En podkast for gravide, fødende og nybakte foreldre, med jordmødrene Janicke og Jenny. Episodene er både med og uten gjester, og innneholder alt fra faglige diskusjoner, erfaringer, råd og opplevelser om graviditet, fødsel og barseltid. 
  • “Foreldrerådet” med Thea Klingenberg: En fantastisk sjarmerende, underholdende og lærerik podcast med Thea Klingenberg som tar for seg alt mulig slags ulike temaer knyttet til foreldrelivet. Hver episode har et eget tema og intervju med relevante fagpersoner. Vi anbefaler deg å se igjennom de ulike episodene og plukke ut det som er interessant for deg - det finnes episoder om alt fra fødsel, abort, ADHD, sko til barn med mere. Det er vel nesten ikke et tema Thea ikke har tatt for seg i denne podcasten.
  • “Foreldrekoden” med Hedvig Montgomery: Foreldrekoden er en lærerik podcast med Psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery som tar for seg temaer rundt barneoppdragelse. 
  • “Mamma Jobber” med Mira Khan: Denne podcasten tar for seg intervjuer med nye jobbende mammaer hver uke, og gir et fint innblikk i hverdagslivet til ulike kjente mammaer og hvordan de håndterer jobb og mammalivet. 
  • “Unntakstilstand” med Cecilie Ramona Kåss Furuseth: En sjarmerende podcast der Cecilie Ramona Kåss Furuseth sammen med kjente gjester og eksperter deler erfaringer fra småbarnslivet og gir gode råd til nybakte foreldre.